קונצרט מקדים בביצוע אריאל דיאנר, תלמיד פסנתר בקונסרבטוריון בכיתתה של שרה טל, יערך בשעה 10:45, באולם רן ברון.
הפסנתרן רומן רבינוביץ' פותח את סדרת הרסיטלים לפסנתר לעונה זו בתכנית עשירה ושופעת גוונים. רבינוביץ', זוכה תחרות רובינשטיין 2008, מופיע בקביעות כסולן עם תזמורות מובילות ברחבי ארה"ב ואיר
הפסנתרן רומן רבינוביץ' פותח את סדרת הרסיטלים לפסנתר לעונה זו בתכנית עשירה ושופעת גוונים. רבינוביץ', זוכה תחרות רובינשטיין 2008, מופיע בקביעות כסולן עם תזמורות מובילות ברחבי ארה"ב ואירופה, בהן התזמורת הסקוטית הלאומית, הסימפונית של סיאטל, הקאמרית של פריז, הסימפונית של פראג ועוד. הופיע בקונצרטים וברסיטלים באולמות ובסדרות קונצרטים בולטים בעולם, בהם הוויגמור בלונדון, הגוונדהאוז בלייפציג, מוזיאון המטרופוליטן בניו יורק, אגודת אמנויות הבמה של וושינגטון, מרכז קנדי בוושינגטון, אגודת הרסיטלים של ונקובר, סדרת הפסנתר באולם המלכה אליזבת בלונדון, אקדמיית ליסט בבודפשט וכן בפסטיבלים נודעים, בהם מרלבורו, לוצרן ופסטיבל האביב של פראג.
תחתום את הקונצרט יצירתו הגדולה והאהובה של המלחין הרוסי, מודסט מוסורגסקי, "תמונות בתערוכה"', שזכתה למעמד של מפגן ראווה של פסנתרנות. היצירה נכתבה ב-1874, בהשראת תערוכה זיכרון מיצירותיו של האמן ויקטור הרטמן, ידידו הקרוב של מוסורגסקי שגיבש סגנון חדש באמנות הרוסית, המבוסס על מלאכות היד הכפריות ועל מסורות סלאביות מימי הביניים, ומותו בטרם עת, בשנת 1873, בהיותו בן 39, היכה בתדהמה את המלחין ואת כל קהילת האמנות הרוסית. היצירה בנויה כסוויטה של פרקים מנוגדי אופי אותם שזר המלחין יחדיו עם "פרומנדה" מוסיקלית בה הוא מתאר את התהלכותו מתמונה אחת לאחרת. רב הפרקים מתארים רישומים, ציורי מים ותוכניות ארכיטקטוניות שהוצגו בתערוכה הפומבית, אך כמה מהם מבוססים על ציורים שהציג הרטמן למוסורגסקי באופן פרטי. מוסורגסקי ניחן בכישרון לתפוס את המהות של דמות, הלך רוח או סצנה, בדימוי מוסיקלי קצר ומרשים. הדמיון שלו מפליג מעבר לגירוי הוויזואלי המיידי של התמונה, אך יחד עם זאת כל מתווה מוסיקלי מזקק במדויק את הלך הרוח של המקור, עד לפרק הסיום המונומנטאלי המתאר ברב עצמה ורושם את השער הגדול של קייב, בהשראת התכנית של הרטמן, שלא מומשה מעולם, לשער לעיר קייב בסגנון הרוסי העתיק המאסיבי.
התכנית תפתח ביצירה נוספת עשירת צבעים ודימויים, אך בסגנון שונה לחלוטין ומעודן מאוד – "הדפסים", של קלוד דביסי הצרפתי, משנת 1903. ניתן לומר כי היצירה "הדפסים", שנכתבה בקיץ 1903, היא הסימן האמיתי הראשון לסגנונו הבשל החדש של דביסי בתחום הפסנתר, ביטוי למסע הפנימי ולשפה האישית החדשה של המלחין פורץ הדרך אשר התנתק מהקונבנציות ומהציפיות הנהנתניות של הסלון ושל אולם הקונצרטים הפריזאיים, ומהגודש הרגשי של הרומנטיקה, בחפשו אחר דרכים חדשות למוסיקה צרפתית מעודנת של רמיזות ורשמים חולפים, מוסיקה עשירה בגווני צליל מורכבים, בהרמוניות קלידוסקופיות ובמרקמים עשירים, אשר נהוג לכנותה "אימפרסיוניסטית". שני הפרקים הראשונים בטריפטיך – "פגודות" ו"ערב בגרנדה" – הן כמעין יומן מסע אקזוטי. הראשון נכתב בהשראת המוסיקה של דרום מזרח אסיה, אליה התוודע דביסי בתערוכה הבינלאומית שנערכה בפריז ב-1900; בעוד השני נכתב ככל הנראה בהשראת מופעי הצוענים הליליים שהוצגו גם הם בתערוכה הבינלאומית ב-1900 תחת הכותרת "אנדלוסיה בתקופה המורית". לבסוף, בפרק השלישי, "גנים בגשם", שב דביסי הביתה וחוקר את זיכרונות הילדות שלו כשהוא שוזר כאן פרגמנטים מתוך שירי ילדים צרפתיים בסגנון טוקטה מהיר המתאר את הילד המתבונן במטח הגשם מבעד לחלוטין, אך מעיד גם על הקשר של דביסי למסורת מוסיקת הבארוק הצרפתית למקלדת של קופרן וראמו.
בהיסטוריה של המוסיקה הרוסית ניקולאי מדטנר, הצעיר במעט מרחמנינוב ומסקריאבין, נמנה עם המלחינים הנשכחים. על אף השבחים שהרעיפו עליו מוסיקאים ומבקרים בכירים ועל אף ההתלהבות של חסידיו, הוא נותר אלמוני עבור רב הקהל ונשכח על ידי רב המבצעים. עם זאת, בשנים האחרונות נראה שכוכבו מתחיל סוף סוף לדרוך, והקלטות מיצירותיו שרואות אור מפגינות בבירור את החוזקות הייחודיות של מלחין שגאונותו, בעולם צודק יותר, הייתה בוודאי זוכה להכרה רחבה. בדומה לרחמנינוב, לא נהה מדטנר אחר המגמות הסגנוניות החדשניות של המאה ה-20, ושמר אמונים לטונאליות ולמורשת הרומנטית גם עמוק על תוך המאה החדשה. בין יוני 1919 לאוקטובר 1920, בחפשו מפלט מהמהומה שהביאו עימן המלחמה והמהפכה, חי מדטנר במעון קיט כפרי כ-105 ק"מ דרומית מערבית למוסקבה. מראשית ימיו כמלחין נהג מדטנר לשרבט בפנקס רעיונות מוסיקליים שעלו בדעתו, אותם שמר לשימוש אפשרי מאוחר יותר. בחפשו חומר לשלושה קבצים של קטעי פסנתר להם נתן את הכותרת הכללית "מנגינות נשכחות", שב מדטנר כעת לרעיונות מוסיקליים אלה, ולכל קטע הוסיף כותרת ספציפית באיטלקית. הקובץ הראשון והשני נפתחים ומסתיימים בסונטה. ה-Sonata-Reminiscenza, הכתובה בפרק אחד, פותחת את הקובץ הראשון. "ה"הזכרות" המוזכרת בכותרת היצירה היא הזכרות מלנכולית, המתייחסת אולי להרהור של מדטנר על חייו הקשים ועל פרידתו הקרבה ממולדתו.
הזכרות מסוג אחר, בעבר מוסיקלי, מאפיינת את הסונטינה של מוריס ראוול, משנת 1905. ראוול מוזכר לעיתים קרובות בנשימה אחת עם דביסי כשני המלחינים המייצגים את האימפרסיוניזם במוסיקה, אולם בסונטינה הקצרה ניכרת בעיקר ההערכה הרבה של ראוול אל מורשת העבר של המאה ה-18 – בין אם בשימוש בצורת הסונטה הקלאסית הברורה ובמרקם שקוף בפרק הראשון, בין אם בשימוש במינואט בפרק השני ובין אם בסגנון הטוקטה שמקורו במוסיקת המקלדת של מלחיני הבארוק הצרפתים בפרק השלישי.
הסונטה החמישית של סקריאבין, משנת 1907, כתובה בפרק קצר אחד, אך היא תיקח אותנו לעולם צלילי שונה לחלוטין מהסונטינה של ראוול. תחת הצלילות, השקיפות והבהירות הקלאסיות של ראוול, מציע סקריאבין בסונטה שלו צלילה אל צלליה של הנפש בסגנונו המיסטי, הסוער והדרמטי, המותח את גבולות השפה הטונאלית אל הקצה בכרומטיות אינטנסיבית. לקראת השלמת היצירה, סקריאבין התייחס לסונטה זו כ"פואמה גדולה לפסנתר. היצירה הטובה ביותר שכתבתי מעודי". בראש הפרטיטורה קבע סקריאבין ציטוט מתוך מאמרו "פואמת האקסטזה", המיטיב לתאר את רוחה של היצירה: "אני קורא אתכם לחיים, הו כוחות מסתוריים, שקועים במעמקים המעורפלים של הרוח היוצרת, צללי החיים הנחבאים, לכם אני מעניק תעוזה!".
"Mr. Rabinovich performed with uncommon sensitivity and feeling" (Anthony Tommasini, New York Times)
"A joy to listen to… unfailing musicality and inventiveness" (BBC Music Magazine)
"Rabinovich’s playing… was absolute perfection" (Seen and Heard International)
"Admirable interpretations… performed with a rich, full-blooded sound, singing lines and witty dexterity". (New York Times)
"An evening of exceptional music making" (Seen and Heard International)
"He is an artist of the highest caliber; a pianist with complete technical command, a prodigious memory and a highly individual personality at the piano" (Palm Beach Arts Paper)
רח' לואי מרשל 25 תל אביב,
ת.ד. 21502, תל אביב
6200003
טל. 03-5460524
פקס. 03-6055169
דואל. info@icm.org.il
טל. 03-5466228
פקס. 03-6055169
דואל. chamber@icm.org.il
© 2023 כל הזכויות שמורות לקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה, תל אביב | עיצוב ופיתוח ע״י tabuzzco
האירועים הקרובים
הקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה תל אביב גאה לארח את פרופ. אריה ורדי לשני ימי כיתות אמן. ביום חמישי 3/4 תתקיים כיתת אמן נוספת.
לקונסרבטוריון תל אביב קשר ארוך שנים עם פרופ. ורדי המתארח אצלנו מדי שנה. לשמחתנו, פרופ. ורדי נאות השנה להרחיב את מסגרת כיתות האמן ליומיים רצופים שבהם יתקיימו 8 שיעורים.
כיתות האמן עם פרופ. ורדי הן תמיד חוויה מגוונת: מוסיקלית, פסנתרנית, מתודולוגית וכלל תרבותית. יכולתו של פרופ. ורדי למזג בשיעוריו בין מכלול היבטים אלה ולשייט על פניהם בחופשיות ונועם היא ייחודית.
10.30 נדב עין גל ( כיתת טניה קוזלוב ) ס. פרוקופייב סונטה מס 4 אופ.29
11.20 אדם וסרמן ( כיתת שרה טל ) י. ברהמס רפסודיה בסי מניור אופ. 79 מס 1
12.20 מורי רוזנבלום ( כיתת אסף זוהר ) ר. שומאן אטיודים סמפוניים אופ. 13
13.10 אריאל ולדמן ( כיתת רון טרכטמן ) פ. שופן בלדה בפה מז'ור אופ. 38
הקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה תל אביב גאה לארח את פרופ. אריה ורדי לשני ימי כיתות אמן. (ביום רביעי 2/4 תתקיים כיתת האמן הראשונה).
לקונסרבטוריון תל אביב קשר ארוך שנים עם פרופ. ורדי המתארח אצלנו מדי שנה. לשמחתנו, פרופ. ורדי נאות השנה להרחיב את מסגרת כיתות האמן ליומיים רצופים שבהם יתקיימו 8 שיעורים.
כיתות האמן עם פרופ. ורדי הן תמיד חוויה מגוונת: מוסיקלית, פסנתרנית, מתודולוגית וכלל תרבותית. יכולתו של פרופ. ורדי למזג בשיעוריו בין מכלול היבטים אלה ולשייט על פניהם בחופשיות ונועם היא ייחודית.
10.30 אייל ביצ'ונסקי ( כיתת שיר זמל ) י. ס. באך פרלוד ופוגה בדו מינור ספר II
11.20 עידו עצמון ( כיתת דרור זמל ) פ. שופן סקרצו בסי במול מינור אופ. 31
12.20 זוהר טרופה ( כיתת חוה ערמון ) ק. דביוסי Pour le piano
13.10 אלה טאומן מדאני ( כיתת יפעת זיידל ) פ. שופן בולרו אופ. 19
מנצחים: אהרון חרל"פ, תם קרני. פסנתר: טניה גלוזמן. נבל: שרה שמש, סופרן סולו: מוניקה שוורץ. סופרן סולו: אירה בורשר.
בתכנית:
Haydn – Missa Brevis
יחזקאל בראון – מזמור 117
א. ארגוב – השמלה הסגולה
You Raise Me Up By Lovland and Graham
Britten – A Ceremony Of Carols
מינקובסקי – שבת המלכה עיבוד שרה שהם
חרל"פ – שירו לה'
מחיר כרטיס – 60 ₪
אלון גולדשטיין – פסנתר
איליה קלר – כינור
עמית פלד – צ'לו
קונצרט סיום להרכבים קאמריים בו ינגנו משתתפי התכנית רפרטואר מגוון עליו עבדו במהלך התכנית.
הכניסה ללא תשלום בהזמנת כרטיסים.
הקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה, תל-אביב ותכנית פרלמן למוסיקה ממשיכים במסורת המוצלחת של שיתוף פעולה לטיפוח נגנים צעירים מצטיינים ויקיימו תכנית נוספת בחודש אפריל 2025
החלק הראשון של התכנית יתקיים באפריל 2025, לנגני כלי קשת מצטיינים – בגילאים 14 עד 19 – בין התאריכים 6.4.2025 ל 11.4.2025 בהשתתפות נגנים ישראלים, עם צוות מורים מהתכנית הבינלאומית ובליווי מרחוק של מאסטרו פרלמן.
החלק השני יערך באביב 2026, במתכונת בינלאומית בהשתתפות מאסטרו יצחק פרלמן.
לפרטים נוספים על תכנית פרלמן לחצו כאן
לביקור באתר התכנית לחצו כאן
אנה גקל – כינור
ברנדון גרבוט – כינור
נעמי ביאלוברודה – ויולה
דניאל מיטניצקי – צ'לו
מחקר והנחייה: ד״ר שולמית שריד
הכניסה ללא תשלום, בהזמנת כרטיסים מראש
נשמע את העדויות המוזיקליות של מלחינים יהודים שחיו ויצרו בשנים שלפני השואה, במהלכה ובצילה. מוזיקה שהעניקה חירות פנימית, ששמרה על הזהות ועל הכבוד האנושי. אבל המוזיקה בזמנים האלו לא הייתה רק מרפא לנפש, היו גם מי ששרדו בזכותה.
קונצרט ההרצאה ילווה ביצירותיו של האמן דובי קדמון.
מרק ורשבסקי – חדר קטון
כינור: נועה שריד
גיטרה: שירי קונה
גדעון קליין – טריו כלי קשת
כינור: נועה שריד
ויולה: ישעיהו גינזבורג
צ׳לו: שולמית שריד
ארווין שולהוף – סונטה לכינור ופסנתר מס׳ 2, WV91
3. Allegretto
כינור: גיא פיגר
פסנתר: אפרת לוי
ארווין שולהוף – סונטה לסקסופון ופסנתר (סונטת ג׳אז)
סקסופון: גן לב
פסנתר: גיא סלפק
הנרייטה בוסמנס – סונטה לצ׳לו ופסנתר בלה מינור
צ׳לו: שולמית שריד
פסנתר: גיא סלפק
מיצ׳יסלב ויינברג – סונטה לקלרינט ופסנתר, אופ. 28
קלרינט: גלעד הראל
פסנתר: גיא סלפק
מיצ׳יסלב ויינברג – חמישיית פסנתר, אופ. 18
כינורות: נועה שריד, אטיין מנרי
ויולה: ישעיהו גינזבורג
צ׳לו: שולמית שריד
פסנתר: גיא סלפק
שמעון לאקס – סונטה לצ׳לו ופסנתר
III. Presto (Scherzo)
צ׳לו: מיכל בק
פסנתר: אפרת לוי
אילזה וובר – ארבעה שירים
Wiegenlied
Ich wandre durch Theresienstadt
Und der Regen rinnt
Wiegala
שירה: איריס צינס
פסנתר: אפרת לוי
גיטרה: שירי קונה
שאול טשרניחובסקי/טוביה שלונסקי – אני מאמין
שירה: איריס צינס
פסנתר: אפרת לוי
אנסמבל כלי קשת
אנה קתרינה וילדרמות – כינור
נעמי ציפרלינג – כינור
קספר וינצנס – ויולה
לוקאס זיבר – צ'לו
ארי ויליאמסון – כינור
שרון כהן – כינור
יונתן גרטנר – ויולה
מתן נוסימוביץ' – ויולה
הרן מלצר – צ'לו
ליה חן פרלוב – צ'לו
נועם מסריק – קונטרבס
קונצרט מקדים בביצוע רוני דגן, תלמידת כינור בקונסרבטוריון בכיתתו של גיא פיגר, יערך בשעה 20:15, באולם רן ברון.
כמדי שנה, ייערך ערב התרמה לעמותת ״האור של איקה״, בשילוב קונצרט. השנה יפתחו את האירוע מקבלי מלגות של העמותה:
הפסנתרנית ג׳וזפין גולד ,תנגן אטיוד בפה דיאז מינור אופ׳ 22 מספר 2 של המלחין ה.א. וולנהאופט.
בהמשך יבצע הרכב ג׳אז עם הפסנתרנית מרים ביר ביחד עם גלי בליליוס (תופים) ןמעין שמול (בס) יצירה מקורית שהולחנה ע״י מרים.
בנוסף יבצע הפסנתרן עמית יהב ביחד עם רביעיית מיתרים הכוללת את גיא פיגר (כינור), ניצן טרמליס (כינור), מעין שאשא (ויולה) ויוני עציון (צ׳לו) את הקונצ׳רטו בפה מינור אופ׳ 21 מאת שופן. עיבוד זה – אשר פחות מוכר מגרסת המקור לפסנתר ותזמורת – מחזיר את היצירה אל המחוזות האינטימיים, ונאמנה לאופן שבו נהג שופן לעתים תכופות לבצע את היצירה. אל תפספסו הזדמנות ייחודית להאזין ליצירה הסוחפת הזו בביצוע מיוחד זה.
משעה 19:45 תיערך במבואת הקונסרבטוריון קבלת פנים עם יין וכיבוד קל. הצטרפו אלינו!
כל ההכנסות מערב זה יוקדשו למתן מלגות לתלמידים וסטודנטים אשר ידם אינה משגת, בהתאם לקריטריונים שנקבעו ע״י העמותה וברוחה של איקה.
קונצרט רביעי ואחרון לעונה, מחווה לתזמורות הביג בנד הגדולות בכל הזמנים.
תזמורת הג'אז הישראלית חוזרת לשורשים של מוזיקת הביג בנד במחווה לעיבודים האייקונים והתזמורות הגדולות.
Count Basie / Duke Ellington / Buddy Rich / Stan Kenton /
Sammy Nestico / Thad Jones-Mel Lewis /Dizzy Gillespie & more…
בהשתתפות סטודנטים מצטיינים מהתכנית ללימודי ג'אז בשיתוף הניו-סקול בניו-יורק.
תזמורת הג'אז הישראלית, בניהולם האומנותי של רון אלמוג ויאיר סלוצקי, היא בית המרכז לתוכו כבר יותר מ 20 שנים את טובי המוסיקאים בישראל לסביבה יצירתית ופורייה של מלחינים, מעבדים ונגנים סולנים. הופעותיה של התזמורת הן מפגן מוסיקלי וירטואוזי, מרגש ומהפנט שלא משאיר רגע אחד משעמם כש-12 הסולנים של האורקסטרה מציגים את יכולותיהם.
יאיר סלוצקי, ירון אוזנה – טרומבונים
ארתור קרסנובייב, יובל פלג – חצוצרות
אלון פרבר – סקסופון סופרן ואלט
טל ורון – סקסופון אלט וטנור
דין צור – סקסופון טנור וחליל
יובל טבצ'ניק – סקסופון בריטון ובס קלרינט
איתמר גרוס – פסנתר וקלידים
גיא כיירא – גיטרה
מיקי ורשאי – בס וקונטרבס
רון אלמוג – תופים
קונצרט מקדים בביצוע שני קפליושניק, תלמידת פסנתר בקונסרבטוריון בכיתתה של שיר זמל, יערך בשעה 10:45, באולם רן ברון.
אלכסנדר פבלובסקי – כינור
סרגיי ברסלר – כינור
אורי קם – ויולה
קיריל זלוטניקוב – צ'לו
קונצרט מקדים בביצוע תום ג'ובני, תלמיד כינור בקונסרבטוריון בכיתתו של גיא פיגר, יערך בשעה 20:15, באולם רן ברון.
קונצרט נוסף בביצוע הרביעייה הירושלמית עם תכנית זהה יתקיים ביום א', 25.5.25, 20:30.
אלכסנדר פבלובסקי – כינור
סרגיי ברסלר – כינור
אורי קם – ויולה
קיריל זלוטניקוב – צ'לו
קונצרט נוסף בביצוע הרביעייה הירושלמית עם תכנית זהה יתקיים במוצ"ש, 24.5.25, 21:00.
דניאל ברד – כינור
טומוקו אקסאקה – ויולה
מיכל קורמן – צ'לו
טיבי צייגר – קלרינט
אסף ויסמן – פסנתר
סיון מגן – נבל
קונצרט מקדים בביצוע עידו עצמון, תלמיד פסנתר בקונסרבטוריון בכיתתו של דרור זמל, יערך בשעה 10:45, באולם רן ברון.
פייר קולומבה – כינור
גבריאל לה מגדור – כינור
מארי שילם – ויולה
יויה אוקמוטו – צ'לו
אלכסנדרה קזובסקי – כינור
גרשון גרצ'יקוב – כינור
יאן גרונינג – ויולה
עמית אבן-טוב – צ'לו
הלל צרי – צ'לו
קונצרט מקדים בביצוע הרכב קאמרי מתלמידי הקונסרבטוריון יערך בשעה 20:15, באולם רן ברון.